Luanti (antigament Minetest)
Si no has estat vivint sota una roca, hauràs jugat o coneixeràs el famós joc de voxels. Des del seu llançament el 2011, el Minecraft s’ha convertit en un dels jocs més populars de la història. Va tenir un desenvolupament constant i progressiu fins que l’estudi, Mojang, va ser adquirit per Microsoft. Això, que en un principi no semblava afectar el desenvolupament, ha acabat tenint conseqüències desastroses.
Per començar, fa poc Microsoft va obligar als jugadors que van comprar el joc abans de l’adquisició a migrar a un compte de l’empresa. Combinant això amb el fet que et poden bloquejar el compte pel que facis en un servidor privat, amb els amics de “colegueo”, ha provocat un increment en l’interès per les alternatives.
Una d’aquestes és Luanti (antigament Minetest), que a part d’estar programat en C++, més eficient que Java, també ofereix eines natives per a la modificació. Per fer-ho, el joc empra una API en LUA que permet als “modders” fer tota mena de canvis. A més a més, el joc té un menú que t’instal·la les modificacions automàticament. Ens hem d’imaginar Luanti no tant com un joc, sinó com un motor. Els jocs, en aquest cas, són conjunts de modificacions.
Un altre avantatge és que el codi font és obert. El motor, els jocs i les modificacions tenen equips de desenvolupadors que treballen per mantenir-los i millorar-los. Cal tenir en compte, doncs, que els equips estan conformats per aficionats. Per tant, no tenen els mateixos incentius que una gran empresa com Microsoft. Es parla sovint que a Mojang, sota la nova direcció, li fa mandra afegir nou contingut al joc. En el cas de Luanti hi ha actualitzacions sovint tant en el motor com en els jocs/modificacions.
Hi ha tres jocs que personalment recomano. Un és VoxeLibre, que intenta semblar-se al Minecraft. L’altre és el Mesecraft, que busca ser un joc més complet que el Luanti base. I el tercer és el NodeCore, que trenca amb les nocions de fabricació típiques del Minecraft/Luanti (no hi ha el “crafteo”).